Var kan man få vård för hyperhidros?

Lider du av extrema, handikappande svettningar? Då är du inte ensam, ungefär 3 % av befolkningen beräknas lida av hyperhidros. Och det finns faktiskt hjälp att få, även om inte alla känner till det. Här kan du läsa om hyperhidros, en obehaglig åkomma som många tror inte går att bota.

Behöver du söka vård för hyperhidros? Då kan du kontakta https://svedklinikken.dk/, där kan du även läsa mer om hyperhidros – om primär och sekundär sådan, och om vilka behandlingsmetoder man använder sig av. Eftersom inte alla söker vård för hyperhidros är det svårt att beräkna hur många som lider av det. Man tror att eftersom få vet om att det finns effektiv behandling, så är det inte alla som söker vård. Det ska vi ändra på!

Många fördomar mot svett

Hyperhidros är en sjukdom som inte är särskilt välkänd. Därför upplever folk som lider av hyperhidros att tabun är mycket stor. Det blir till den grad att den är handikappande för den som lider av det. Man undviker att gå ut och håller ständigt ner sina armar för att dölja sin svett. Man möts av mycket fördomar: många tror att svettningarna beror på att man har dålig hygien eller dålig kondition. Läs om Lisa som kämpat mot sin hyperhidros länge och som äntligen fått en behandling som funkar.

Att föra en ständig kamp mot svetten är svårt och något som tillslut orsakar psykisk ohälsa. Många personer med hyperhidros undviker att gå ut och träffa människor och isolerar sig. Som är börjar medierna få upp ögonen för extrema svettningar och det skrivs allt mer om det, se bland annat här i GP eller i Expressen. Något fler kvinnor söker vård även om kvinnor och män verkar drabbas ungefär lika mycket. Ungefär 3 % av befolkningen beräknas lida av hyperhidros, men mörkertalet är stort eftersom många inte söker vård.