Vad betyder din svett?

Att svettas är bra för din kropp, men inte i för stora mängder det har vi tidigare tagit upp, dock betyder dina svettningar olika saker – så vad vill din svett säga dig?

”Det finns tillfällen då de flesta av oss svettas, även om mängden varierar. Som under en het sommardag eller ett hårt träningspass. Helt normalt och ett tecken på att din kropp fungerar som den ska. Men när kroppen plötsligt börjar bete sig annorlunda, exempelvis svettas mer eller vid oväntade tillfällen, är det klokt att lyssna på vad den försöker signalera.” läs hela artikeln här.

svett.problem.hälsaPrecis som citatet ovan indikerar kan det vara bra att hålla lite extra koll på sina svettningar då dessa kan signalera hur du egentligen mår. Även om du vid svettningen kanske inte inser vad felet är. Något man till exempel skriver om i artikeln är att svetten bland annat kan visa att du är stressad, äter fel mat eller rent av kanske bär på en sjukdom du inte visste om att du hade som påverkar kroppens förmåga att svettas. Vissa med stora svettningar kan till exempel lida av Hyperhidros som gör att man just svettas onaturligt mycket oavsett om man anstränger sig eller inte. Personer som lider av detta kan exempelvis få svettningar av alla möjliga olika saker i vardagen och dessa kan komma generellt över hela kroppen eller bara drabba enskilda kroppsdelar. Ett annat tecken förutom den större mängden svettningar som kan indikera att man lider av detta är en starkare känsla av törst också. Men det behöver inte vara så att du lider av detta utan svetten kan indikera annat.

Andra saker svetten kan indikera

Ökade svettningar kan även vara tecken på att du är med barn eller i klimakteriet då det är vanligt med så kallade svallningar. Eller så kan svetten betyda att ditt blodsocker är lågt och då åtgärdar du detta genom att äta något så kommer du genast må bättre. Vanligast, framförallt under sommartider är att du är på väg att riskera värmeslag – bäst är då att ta dig in i skuggan för att svalka dig och ta en sipp kallt vatten för att hjälpa kroppen att kyla ner sig själv till normala nivåer.