Rätt kost för välbefinnandet

Att skippa sockret, för mycket salt och fett och ge dig ut och röra på dig kan ge dig en totalomvändning i livet. Alla är vi medvetna om att man ska äta bra och träna rätt för att hålla vikten och låta depressionerna hålla sig på avstånd. Frukt och grönsaker är givna livsmedel och motion som konditionsträning och styrketräning är A och O. Ibland kan det även vara bra att ta kosttillskott. Så – hur ska man egentligen äta för att garanteras friskhet och ett glatt humör?

Du som är en frekvent tv-tittare har säkert koll på https://www.vitaepro.com/ och deras reklam för bättre muskler och leder. Du vet, den där reklamen med yngre eller äldre människor som rör på sig och glatt visar upp hur bra de mår. Och de facto – ibland kan du behöva hjälp på traven om du känner att kosten kanske inte räcker till.

kvinna tränarEn balanserad kost

Det är viktigt att vare sig överdriva med det goda eller det dåliga. Med andra ord, du behöver inte bannlysa socker totalt eller sluta ta salt i din pasta, men det är dock bra att skära ned på mängden om du vet med dig att du annars har tendens att äta lite för mycket av det.

Det ska dock poängteras att du inte behöver bli en asket som aldrig äter socker. Har du lätt för att avstå så är det givetvis bra men annars får du ändå lov att unna dig en liten dos varje vecka. Du kan också välja att baka eget och ta bort sockret för att ersätta med dadlar och bananer istället för socker. Tänk också på att ta bort det blekta sockret, mjölet och riset och ersätta det med råprodukter.

Kosttillskott

Om du börjar bli lite äldre eller om du kanske inte får i dig tillräckligt med ämnen från den vanliga kosten, kan det vara bra med kosttillskott. Muskler och leder tar lättare stryk på ålderns höst och om du börjar träna eller om du redan är en aktiv motionär, kan det vara bra att utöka kroppens egna immunsystem och förmåga genom att boosta den lite. Nypon är till exempel helt fantastiskt mot ömma leder och artros, speciellt nyponskalet där alla vitaminer sitter. Köp det i affären och strö ut på filmjölken på morgonen.

Ta också rikligt med C-vitamin under höst och vinter eller under den halvkyliga våren när influensor och förkylningar ligger och lurar i varje hörn. C-vitamin kissar du ut och du tar sällan för mycket av det. Undvik dock brustabletter som ofta har socker i sig. Ta hellre tabletter från en erkänd leverantör. Brustabletter kan även ge ont i magen.

sallad och gaffelTräningsrutiner

Utöver rätt kost och rätt intag så är träningen och framför allt vardagsmotionen något du aldrig ska tacka nej till. Hoppa av bussen några stopp tidigare och gå resten eller gå en långpromenad hem från jobbet varje dag för att även rensa tankarna. Ta med bra skor och spring hem. Köp lite gymutrustning till hemmet att träna hemma med, du behöver inte gå till ett gym och betala dyra pengar.