Psykisk ohälsa viktigt att prata om

Hälsa är hetare än någonsin i och med den rådande hälsotrenden. Gör det att fler vågar prata om psykisk ohälsa?

 

pexels-photo-59196-largePsykisk ohälsa är något som många har fördomar kring. Dessutom finns det ett slags större tabu kring ämnet som gör det är svårt att beröra. Det är en sak att tala om hälsoproblem när det kommer till fötter, som även det kan vara lite känsligt givetvis, men när det kommer till hjärnan och själslivet är det lite mer komplicerat än skoskav eller en förhårdnad som vägrar försvinna.

 

Nu satsas det dock i flera landsting på att psykisk ohälsa ska prioriteras på vårdcentralerna. Det handlar bland annat om att flytta ut vård från sjukhus, hem till de som behöver den mest. Mer om detta kan en läsa om i denna artikel i Sveriges Radio bland annat.

 

Det är ingen skam att må dåligt

 

Det finns en slags skamkänsla kring att må psykiskt dåligt. Kanske för att det just finns så många fördomar kring detta ämne, även fast så många svenskar lider av det. Det är dock viktigt att prata om det, inte minst för att det kan förhindra år av terapi eller till och med att någon faktiskt tar sitt liv. Om det går att vara öppen kring hur man mår och inte skämmas för det kanske man får hjälp av rätt personer i ett betydligt tidigare skede. Inte minst skulle detta vara till stor hjälp för de anhöriga som kanske inte alltid vet hur de ska tackla problemen.

 

”Den psykiska ohälsan är inte det verkliga problemet, det är skammen kring den som vi skapat och som vi tillsammans kan tvätta bort” – Johan Håkansson, Dala Demokraten