Ny teknik för hörselnedsättningar

Va? Ursäkta? Vad sa du? Att omedvetet leva med en hörselnedsättning är för många en tung social utmaning. Att ständigt gå runt och uppleva att man inte hänger med i samtalen, att folk mumlar för mycket eller pratar för tyst. Och har du väl fått din diagnos kan de tekniska termerna bli ytterligare en utmaning att ta sig förbi. Trots att en en hörselskadediagnos kan komma som en lättnad för många så finns det fortfarande hinder att ta sig över, men så fort du är insatt blir det genast lite enklare. 

Ja, att gå och testa sin hörsel är nog livsavgörande för många. Många söker vård när det har gått för långt, men att göra hörseltest börjar bli vanligare och mer lättillgängligt. Beroende på vilken grad av nedsättning du har är också lösningarna olika. Sållar du i utbudet av inopererade hörapparater bör du ta reda på en rad olika saker innan du genomför implantatet. Detta kan kännas tungt för många, men det finns hjälp att få och mentorer som kan vägleda dig.

Ungefär 1,4 miljoner människor i Sverige har en hörselnedsättning enligt Hörselskadades riksförbund. Och i ett reportage i Sveriges Radio har fler invandrare än Sverigefödda någon form av hörselskada. Något som många menar är viktigt att ta hänsyn till i integreringsprocessen. Vi vet redan att hörselnedsättningar kan leda till sociala stigman. Och i processen att lära sig ett nytt språk är det förstås viktigt att man kan höra folk ordentligt.

När du genomför en hörselundersökning testar läkaren bland annat:

  • Trumhinnan
  • Tonaudiometri
  • Talaudometri

Läs mer på 1177.se.

Implanterbara behandlingar och lösningar

Cochleaimplantat, benledsimplantat, mellanöreimplantat och elektrisk-aukustisk stimulering är några av de metoder som används vid hörselnedsättningar. Det kan låta som krångliga termer för många, men se dem som glosor som är avgörande och som kommer underlätta för dig när du väljer implantat. Precis som med vilken teknik som helst är det en fördel om du har koll på de innovationer som finns. Det finns teknik som går att tillföra till ditt befintliga implantat och som gör att du ständigt kan uppdatera dig bättre lösningar.

Att vara uppdaterad på den tekniska fronten kanske inte är vår allas största hobby. Det kan vara bra att ha någon typ av mentor som man kan höra efter med och se över vad för lösnignar som passar en bäst. Det viktiga är att sätta sig in i de olika tekniska termerna och sedan behöver det inte vara så avancerat!