Med eller utan kolhydrater?

Idag är det fler och fler som fokuserar på att äta nyttig kost i kombination med att träna och motionera regelbundet. Att det dessutom är färre personer som röker idag än för tio år sedan är ett annat tecken på att vår kunskap och respekt för vår kropp och hälsa helt klart går åt rätt håll.

När det gäller dieter finns det många olika åsikter. Vissa dieter är till för de som vill gå ner i vikt medan andra är till för att vi ska må så bra som möjligt fysiskt. Det råder delade meningar om vad olika ämnen och råvaror har för påverkan på vår kropp och vår hälsa. Det flesta är dock överens om att kolhydrater inte är särskilt nyttigt för oss. Om man vill dra ner på intaget av kolhydrater eller sluta helt med dem är självklart upp till var och en. Många äter dock mer kolhydrater än de egentligen vill på grund av dålig mat-inspiration. Många tycker att det är svårt att veta vad man kan byta ut pasta, potatis och ris till så att maträtterna ändå blir spännande och goda.

Att byta ut potatisen till majskaka är ett säkert kort, om man tycker om majs det vill säga. Nötytterfilé med majskaka, grillad paprika, spenat och rödvinssky är en lyxig och fantastisk maträtt utan massa kolhydrater som är tunga för kroppen att smälta. Förutom majskaka, som är lite mer avancerat så kan man byta ut kolhydraterna mot saker som:

•    Mozzarella
•    Fetaostkräm
•    Ruccola, tomat och rödlök
•    Avokado

Egentligen kan man byta ut kolhydraterna mot precis vad som helst som passar resten på tallriken. Det viktigaste är väl att det är något som bidrar med lite mättnadskänsla. Ost och avokado är därför de bästa alternativen. Testa en månad helt utan kolhydrater så ska ni se hur mycket spännande det faktiskt finns att äta, och hur mycket bättre man mår utan alla dessa tegelstenar i kroppen.