Lunchen avgör hur du presterar

Lunchen är en viktig måltid. Vad man äter till lunch påverkar hur man presterar inte bara under eftermiddagen, utan fram till nästa dag.

För den som vill prestera, vare sig det är på jobbet, på fritiden eller både och, är lunchen otroligt viktig. Många, men inte alla, av de som vill prestera väljer dock att prioritera bort lunchen. En del dricker proteinshakes istället för att äta lunch, eller tar en snabb macka. Det här är, för att göra en drastisk jämförelse, ungefär lika smart som att hugga av sig huvudet för att slippa tvätta håret. Kroppen behöver allsidig näring, det är denna näring som kroppen använder när vi presterar. Det finns faktiskt ett forskningsprojekt där man studerar hur de som klarar livspusslet bäst egentligen lyckas med detta. Troligtvis har det någonting med kosten att göra.

Om man känner att man har för mycket att göra på jobbet, och inte hinner tänka på att äta en bra lunch, rekommenderar vi mat på jobbet med GIboxen. Detsamma gäller om det inte finns några bra lunchrestauranger i närheten av arbetsplatsen. Erbjudandet innebär att näringsriktiga frysta luncher levereras till jobbet.

Råraka med stekt fläsk och lingonsylt

Skolmat

Det är dock inte bara vuxna som är ute i arbetslivet som måste prestera. Detsamma gäller skolelever, som är i full färd med att lära sig de färdigheter de kommer att ha användning för i yrkeslivet. I Umeå har man inlett ett internationellt forskningsprojekt där forskare från fyra nordiska länder ska studera skollunchernas inverkan på elevernas prestationer. I Norge och på Island serveras ingen lunch i skolan, utan barnen får ta med sig matsäck hemifrån.

Under besöket på Sofiehemsskolan deltar 13 forskare från Island, Norge, Finland och Sverige. Observationerna görs i förberedande syfte – den huvudsakliga datainsamlingen ska genomföras i oktober. Från svenskt håll är det Umeå universitet som ansvarar för projektet, det är därför skolbarn i Umeå kommer delta i försöken.

Över 200 fjärdeklassares lunchvanor ska kartläggas, vid åtta olika skolor – samma undersökning ska göras simultant i de övriga länderna.