Lindra besvär med bältros

Bältros är en besvärlig sjukdom som oftast drabbar personer som är äldre än 50 år. Den går vanligtvis att behandla själv även om den är väldigt smärtam. Däremot är det viktigt att alltid söka hjälp om det inte går över eller om symptomen blir värre.

Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor och ger smärtsamma hudutslag och blåsor. Det är bara individer som tidigare haft vattkoppor som kan få bältros.

– När man fått vattkoppor som barn hamnar viruset i kroppens nervceller. Om det reaktiveras och vaknar till liv, får man bältros, förklarar forskaren Anna Grahn som lagt fram en doktorsavhandling i medicin vid Sahlgrenska akademin.

Vanligtvis sitter utslagen likt ett bälte på ena sidan av bröstkorgen, därav namnet. Men blåsorna kan uppkomma var som helst på kroppen och gör mycket ont. Du kan läsa mer om typiska symptom för bältros på doktor.se/fakta-rad/baltros/, där du också får information om när du bör söka vård.

Lindra besvär med bältros hemma

För dig som inte har allvarliga besvär går det bra att avvakta att söka vård och behandla med smärtstillande läkemedel med paracetamol. Du kan också tvätta utslagen försiktigt med tvål och vatten så att de håller sig rena och torra. För att lindra klådan kan exempelvis alsolsprit eller en kylande aloe vera-gel vara användbar.

Om du drabbas av svårare besvär och känner dig mycket sjuk eller har nedsatt immunförsvar ska du omedelbart söka vård. Bältros kan behandlas med virushämmande medicin som snabbar på läkningen och som förhindrar de svåra komplikationer som ibland kan uppstå.