Långa köer till tandläkare i landet

Långa köer råder hos tandvården i landet, speciellt om man vill göra tandreglering. Väntetiderna kan ligga på 1-2 år innan man får specialvård.

tandläkareJust hjälp för tandreglering har stor efterfrågan vilket också är en viktig del i tandhälsan. De personer med störst behov prioriteras vilket gör att andra får vänta i över ett år innan de kan få hjälp. Samtidigt råder det brist på tandspecialister samtidigt som efterfrågan är hög. Därför växer köerna månad efter månad och många får vänta länge på att få hjälp.

Det finns olika typer av metoder som man använder sig av för att få tänderna att placeras på ett sunt sätt i munnen. Antingen sätter man in tandställning av olika slag för att få tänderna att hamna rätt, eller så kan man använda sig av en plastskena som man har ovanpå tänderna. Man gjuter en mall för sitt personliga bett och bär sedan skenan dagligen, helt utan att den syns på grund av sitt genomskinliga skal. Denna metod har blivit väldigt populär då det är ett smidigt alternativ till traditionell tandställning.

”Många som inte önskar ha traditionell tandställning tycker detta är ett bra alternativ som knappt syns” Källa: http://www.mintandlakare.com/.

Försöker lösa problemet

Eftersom det råder brist på tandläkare i landet har man försökt hitta lösningar som gör att tandläkare frigörs och får mer tid för patienterna. En lösning som SVT skriver om är tandhygienisterna utför själva undersökningarna och avgör sedan om tandläkaren behöver blandas in eller inte. På detta sätt får tandläkaren mer tid över och kan hjälpa fler patienter, vilket förhoppningsvis minskar köerna något.