Kan jag träna sjuk?

Många vänder sig till vården med olika frågor om hur de ska bete sig i sitt vardagliga liv, antingen för att undvika att bli sjuka eller när de väl har blivit sjuka. Det kan handla om ganska enkla frågor som man vill ha svar på av en som vet vad de pratar om, i stället för att man ska fråga runt bland sina vänner som kanske inte har rätt svar. Man kan också hitta bra artiklar som skriver om det man undrar. Många undrar om hur det är med träning när man är förkyld eller sjuk på annat sätt, kan man träna även om man är lite snuvig eller har ont i halsen? Om man äter penicillin, kan man träna då? Det här är något som många undrar över, och det finns några riktlinjer. Träna inte om du tar penicillin, och träna inte om du har feber. Känningar i hals kan också vara bra att vara uppmärksam på eftersom det kan sprida sig snabbare om man tränar. I den här artikeln i Sydsvenskan svarar docent Per Gärdsell på frågor om träning och sjukdom, bland annat så skriver de:

Lite småkrasslig? Låt förnuftet råda. Visst kan det gå att träna om du är lite snuvig, framför allt om det brukar fungera för dig. Är du tveksam – avvakta tre dagar. Har du inte blivit sämre dag fyra – börja träna lugnt. Känns det fortfarande bra? Kör hårdare. Avstå annars. Fysisk träning och motion minskar risken att bli förkyld. Men lyssna på kroppens signaler. Det kan vara direkt skadligt att träna med även en lättare infektion i kroppen. De som tränar hårt löper större risk än andra att drabbas av förkylningar och infektioner.

Sen handlar det om att använda sunt förnuft och lyssna på kroppen, och vila gärna en dag extra efter att du känner dig frisk, det kan löna sig!