Vad händer i kroppen?
GI står för Glykemiskt Index och är ett mått för hur snabbt eller långsamt kolhydrater bryts ner i kroppen. Man brukar prata om långsamma och snabba kolhydrater, och ju högre GI-värde kolhydraterna har desto snabbare bryts de ned. Snabba kolhydrater får insulinet i kroppen att öka och gör att blodsockret blir lägre. Det i sin tur gör att du kommer att känna mer hunger och vara hungrig oftare, och ökar dessutom risken för att få diabetes. För att gå ner i vikt med GI-metoden ska du alltså leta efter långsamma kolhydrater med lågt GI-värde. En långvarig mättnadskänsla är det man strävar efter, och att småäta när man blir lite hungrig är alltså vad man vill komma ifrån med GI-metoden.
Att ta bort kolhydraterna helt
Vissa tror att det är bättre att ta bort kolhydraterna nästan helt, och då börjar det likna LCHF-metoden väldigt mycket. Men det finns negativa saker med att gå ut så extremt eftersom man ska kunna leva med sin nya kosthållningen en lång tid framöver. Dessutom behöver kroppen kolhydrater, men den behöver rätt sorts kolhydrater. Därför kan det vara smart att istället hålla koll på de olika sorterna så att man får i sig rätt ämnen. Exempel på kolhydrater med lågt GI-värde är gröna grönsaker, kikärtor, nötter, soja och till viss del mörk choklad. Och produkter som pasta, potatis, morötter och pumpa har högt GI-värde. Det finns en massa bra tabeller att utgå ifrån innan du har lärt dig vad du kan äta.
Men det finns självklart andra faktorer som påverkar hur kroppen tar upp kolhydrater. Till exempel har det visat sig att kolhydrater tas upp långsammare i en sur omgivning. Därför kan sura livsmedel som till exempel vinäger påverka kolhydratupptagningen på ett positivt sätt. Sedan är det såklart väldigt viktigt att motionera samtidigt som du går på en diet. I slutändan handlar det om att kombinera kaloriintag med kaloriförbränning.
Nackdelar med GI-metoden
När en diet eller en viktminskningsmetod blir väldigt populär så finns det alltid en massa spekulationer kring vad som är bra och vad som är dåligt med den. GI-metoden har blivit kritiserad för att den, tvärtom från vad den utlovar, bidrar till viktuppgång. Anledningen till detta kan vara att alla människors kroppar reagerar olika på olika kosthållning. Vissa metoder fungerar för vissa kroppar, och om en viktminskningsmetod blir hyllad, som GI-metoden har blivit, så är det kanske inte så konstigt att vissa blir besvikna om den inte fungerar på dem. En annan anledning till att GI-metoden får blandade resultat är att folk tenderar att överdriva sina dieter och viktminskningsmetoder. Ingen mår bra av en extremt hårt hållen kost, och det är viktigt att kroppen får i sig bra och allsidig näring. Om man börjar äta alltför mycket långsamma kolhydrater kan detta nämligen få motsatt effekt, eftersom energin samlas och blir till fett. Det är inte heller lyckat att helt ta bort fett och protein från din kost, eftersom det faktiskt bidrar till en balanserad ämnesomsättning.
Du ska alltså inte stirra dig helt blind på GI-värden eftersom det finns andra faktorer som också spelar in. Använd istället sunt förnuft, varierad kost och motion för att hitta balansen mellan GI-metoden och en fungerande viktminskning.