Gör en test för att se om du har antikroppar

Vi har gått igenom en lång pandemi – och vi är inte fullt igenom den ännu. Vårt beteende i hur vi reser och agerar är förändrat för alltid. Vill du resa i sommar? Då kan det vara viktigt att känna till om du har antikroppar mot Covid-19.

Har du funderat på hur du kan känna dig säkrare på att inte bli smittad av Covid-19? Ett bra sätt är att testa dig för antikroppar! Det finns inget bättre än att kunna resa avslappnad och känna att man inte riskerar att bli allvarligt sjuk. Expressen skrev nyligen om Folkhälsomyndighetens strategi att satsa på antigentester som ett verktyg för att få ner smittspridningen. Smittspridning, framförallt från yngre till äldre, har skapat höga sjukdomstal bland äldre och mer sårbara medborgare.

Så tar du ett antigentest

Det finns flera kliniker där du kan göra ett antigen-test, en av dessa är www.carelab.se där du kan göra ett “Antigen rapid test” om du är symptomfri från Covid-19. Du får ett testsvar inom 30-60 minuter med hög resultatsäkerhet – strax under 100%. Här får du också ett friskintyg om du ska ut och resa. Tänk på att vissa länder kräver att intyget inte får vara äldre än tre dagar räknat från inresa i landet, därför behöver du boka in dig så nära resan som möjligt.

Kan jag känna mig trygg ute i samhället?

Om du själv vidtar åtgärder för att skydda dig så kan du känna dig trygg, t ex vet du att du har antikroppar kan du bekämpa viruset – av denna anledning kan det vara bra att ha ett antigentest på sin prioriterade agenda. För resor överhuvudtaget kan man hålla sig informerad löpande via Kriscentrum och Folkhälsomyndigheten samt Sweden Abroad. Svenska Dagbladet har samlat länkar med reseinformation, tester och vaccinering där det finns mycket matnyttigt.