God hälsa på jobbet

Att det är viktigt att träna regelbundet, äta en varierad och balanserad kost och ägna sig åt olika aktiviteter som får en att må bra känner de flesta till. Artikel efter artikel skrivs om nyttan av att motionera, vikten av en god kosthållning och om fördelarna med att få mycket solljus på sig.

Något som dock ibland kan glömmas bort, men som är av allra största vikt för vår hälsa, är att vår arbetsplats är ergonomisk och bra utformad så att den sliter så lite som möjligt på oss, vår hälsa och våra kroppar. Det är ju trots allt på arbetet vi spenderar större delen av vår tid, så det är av största vikt att vi ser till att arbetsplatsen är ergonomisk och bekväm. Hur skapar man då en sådan här fysiskt bra arbetsplats? Bland annat på följande sätt:

•    Se till att det finns bra ljus. En enda taklampa räcker inte, lika lite som enbart en skrivbordslampa gör det. Ha istället flera olika ljuskällor, men se till att den du har närmast din arbetsyta inte är för stark.
•    Satsa på en bra kontorsstol. Den har mer betydelse än man kan tro, särskilt om man sitter mycket under en arbetsdag. Investera i en med god komfort med flera olika användningsområden.
•    Ett ergonomiskt tangentbord kan utgöra skillnaden mellan friska och en ”sjuka” händer. Genom att googla ”mousetrapper ergonomiska tangentbord” hittar du många bra alternativ på sådana här speciella tangentbord!
•    Ett höj- och sänkbart skrivbord är bekvämt då du kan växla mellan stående och sittande läge.