Frisk med motion och bra kost

Det är fortfarande någorlunda ovanligt, det är dessutom många som ifrågasätter det. Många motsätter sig http://www.dreamstime.com/-image8658451även det, just eftersom det är de som påverkas. Det handlar om träning på recept – en metod som blir allt vanligare att skrivas ut av läkare för att hjälpa en patient att bli frisk genom rätt kost och rörelse.

Ämnet har lyfts i ett inslag från Sveriges Radio. Hjärtläkaren Mats Börjesson är en av de som arbetar metoden, en av de han har hjälpt är Lena Bark. Hon fick “minst 45 – 60 minuters raska promenader fem gånger i veckan” utskrivet, efter att ett EKG visade förändrad hjärtaktivitet. Att en läkare skriver ut rörelse som recept gör att Lena vill röra på sig, eftersom hon känner att det då är verkligen viktigt. Dessutom vill hon inte komma på återbesöket utan att ha “tagit sin medicin”. Dessvärre är det inte lika många som en kan önska som tar sig an denna metod. Mats förklarar:

– Metoden är gravt underutnyttjad. Det här är inte något man har något val att göra, utan det är såhär vi ska jobba.

Och redan själv kan du såklart påverka din hälsa och ditt mående genom bra kost och rörelse. Speciellt kosten kan du påverka din hälsa med och bäst gör du i att välja ekologiskt, närodlat och genom att undvika att äta för mycket kött och dricka för mycket alkohol. Det är dessutom en mycket god idé att komplettera din kost med vitaminer och mineraler, samt bra hälsotillskott som Vitapro.

Viss kost och stillasittande vår tids rökning

Vad gäller kost är det många som inte heller är medvetna om vilka faror viss mat utgör. Visst du till exempel att för mycket kött och ost kan vara minst lika farligt som att röka? Nu senast rapporterade man även att stillasittande är vår tids rökning, så dessa i kombination är självklart någonting som bör undvikas. Trots detta är det inte tillräckligt med läkare som skriver ut fysisk aktivitet och kosthjälp till de som behöver. Vill du ha hjälp med kost och träning? Kontakta din vårdcentral så vägleder de dig till bästa möjliga hjälp.