Fotvård är a och o

Något som idag är väldigt populärt är olika skönhetskurer för såväl händer som ansikte och kropp, men det är en plats vi ofta glömmer att behandla – nämligen våra fötter.

2309392-female-feet-with-pedicureOm man lider av ömmande fötter med spruckna hälar, förhårdnader och torra fötter är det viktigt att man behandlar dem – och det finns flera olika sätt att göra detta på. Ett tips är till exempel att använda sig av en fet fotkräm varje kväll innan man går och lägger sig för att mjuka upp fötterna, men om man även vill behandla förhårdnader och spruckna hälar behövs flera olika produkter – om man inte använder en allt-i-ett-kräm som exempelvis Footmender. Men en annan sak som man kan kosta på sig om man vill ha riktigt fina och friska fötter är ett besök hos en fotterapeut.

Vad gör en fotterapeut?

När man talar om fotterapeuter ska denna yrkesgrupp inte förväxlas med yrkesgruppen podiatrer vilka är experter inom medicinsk fotvård (Källa). Deras yrkesgrupp arbetar bland annat med att göra och utvärdera gånganalyser och skoinlägg, behandla felställningar, testa fotens reflexer och upptäcka olika problem såsom exempelvis blodcirkulation och känsel, vilket inte en fotterapeut gör. En fotterapeut behöver nämligen inte vara utbildad inom medicinsk fotvård utan kan även ha fokus på vanlig fotvård vilken bland annat innefattar att fila bort förhårdnader med mera. Men har man till exempel en liktorn som behövs tas bort krävs att ens fotterapeut har utbildning och är diplomerad inom medicinsk fotvård, vilket många är. Till exempel skriver Katrineholms kuriren om hur flertalet fotterapeuter arbetar med medicinsk fotvård och remisspatienter vilket gör att de även har regelbunden kontakt med läkare.

Håll dina fötter fräscha

Ett bra tips från fotterapeuterna för att hålla sina fötter fräscha är att ta hand om dem även om de är friska genom att smörja dem med fotvårdskräm varje dag och endast fila dem högst två gånger i månaden (källa). Ett annat tips är även att se över sina skor. Det är nämligen som så att för trånga och små skor endast förvärrar ens potentiella fotproblem – se därför till att använda bra skor med stötdämpande sulor och att byta strumpor dagligen för att hålla fötterna så fräscha som det bara går.