Det här med tänderna

Distriktstandvården är sajten du bör logga in på om du inte varit i kontakt med någon som ser in i din mun och tar hand om den på länge. För, det värsta vi kan göra är att gå år ut och år in och inte kolla upp hur våra tänder mår. Och, när 100% av oss människor är rädda för att drabbas av cancer är det bara en annan anledning att kolla upp sin mun då man, enligt en undersökning, löper 56% högre risk att drabbas av HPV-infektion om man har dålig munhälsa. Och enligt svd.se så är det farligare för tänderna att dricka juice än att dricka coca-cola. Men, förutom att regelbundet gå till tandläkaren, hur tar man hand om sin mun på bästa sätt?

Kroppens spegel

Man brukar säga att ögonen är själens spegel. När det kommer till kroppen så är det munnen som är dess spegel. Och om du vill ha en frisk och fungerande kropp så är det därav av stor vikt att låta munnen vara lycklig.

  • Borsta tänderna noggrant både morgon och kväll
  • Använd tandtråd
  • Använd fluortandkräm
  • Ät så regelbundna måltider som möjlig
  • Undvik småätandet.

När det kommer till sjukdomar så finns det ett stort samband mellan vår munhygien och exempelvis hjärtkärl sjukdomar, diabetes, strokes samt luftvägssjukdomar. Och ska vi tala bakterier så finns det ett stort antal av dem i munnen. För friska tänder brukar man säga att det rör sig om ungefär tusen bakterier i en tandköttsficka. Hos en person med tandlossning kan antalet bakterier komma upp i mer än hundra miljoner.

Kom in i rutinen

Att bara dra runt tandborsten i några snabba drag och sedan klappa sig på axeln och tro man gjort ett bra jobb är att lura sig själv och att åka på stora risker att råka ut för sjukdomar när man blir äldre. Gör därför din tandborsting till en bra rutin som du sköter noggrant. Att räkna upp till hundra och sedan baklänges igen till ett är både ett bra sätt att borta länge, och även ett bra sätt för att hålla minnet i schack. Om du har en rutin, ja det kanske känns inrutat och tråkigt, som du kör både morgon och kväll kommer du märka att det flyter på och att du kommer känna dig ofräsch i munnen om du inte genomför den. Det är lite samma sak som när det kommer till att ta tag i sin motion: det är jobbigt att ge sig ut i spåret vid första runda, men sedan kommer det bli en del av ens hälsosamma liv och man kommer inte klara av att vara utan sin löpning. Lika så kan det förhoppningsvis bli för dig och tandtråden.