Arbetsjukdomarna ökar

Det har larmats om stora problem med arbetssjukdomar inom omsorg, vård och skola – någonting som kan få stora konsekvenser.

Agneta Jöhnk, chef för arbetsgivarpolitik på Sveriges kommuner och landsting säger till Sveriges Radio att många av de yrken som finns inom landsting och kommun innefattar kontaktyrken där man möter människor som står inför kriser och behöver en viss typ av hjälp. Därför är det viktigt att man ser till så att de människor som har dessa jobb kan göra dem på bästa sätt – men dessvärre är så inte fallet. Det är nu det sjätte året i rad som arbetsrelaterade sjukdomar ökar när en ser till arbetsmiljöverkets statistik.

 

 Det är främst hög arbetsbelastning, stress och konflikter som påverkar och kvinnor är mer påverkade än männen (arbetssjukdomarna ökar med 83 procent bland kvinnor och 60 procent bland män). Agneta utvecklar:

– Vi kan främst se en ökning inom omvårdnad, vård, omsorg, skola. Den arbetsmiljö och de villkor som finns inom de här områdena, där ser man störst brister inom den sociala och organisatoriska arbetsmiljön.

Känner du dig stressad och trött? Det är viktigt att se till signalerna som kroppen skickar ut när det handlar om 297498-woman-holding-head-in-kitchenarbetsskador. Främst stressen kan göra sig synlig genom bland annat yrsel, trötthet och ont i magen. Och ofta är det många som inte inser problemet förrän det är försent och de måste sjukskriva sig.

Vi har ju tidigare skrivit om vikten av bra vård och vad för olika typer av vård som krävs. Om du är osäker på ifall du faktiskt är sjuk eller om det just nu bara är en tung tid på jobbet är rekommendationen att du kontaktar din vårdcentral och låter en läkare avgöra. men viktigast är att du lyssnar på din kropps signaler, annars kan det bli ännu svårare att hantera arbetsskadan.